Наградиха отличените деца в „Хайдушки времена”. Честито на нашите прекрасни деца!!!

победители
10.03.2018 / 10:37

Децата от подготвителни групи при ДГ "Детски рай", взеха участие в конкурса обявен от Община Сливен и Обществен дарителски фонд-Сливен”. В рамките на няколко седмици децата трябваше да оцветяват картинки от книжката „Хайдушки времена”. В конкурса участваха 4 детски градини от град Сливен. От ДГ " Детски рай" участваха общо 60 деца, като осем от тях бяха избрани за победители в конкурса за най-добре оцветена хайдушка носия.

В края на февруари професионално жури с председател Йордана Кунчева – преподавател в НХГ „Димитър Добрович” и автор на картинките за оцветяване, определи най-добрите творби. Първоначалната идея бе журито да избере най-добрите 140 творби, чиито автори да бъдат наградени. Тъй като малките художници изненадаха журито със своя талант, в крайна сметка отличените творби станаха 149. Всички те бяха подредени в изложба във фоайето на зала „Сливен”.

Наградите на малките художници връчиха заместник-кметът по хуманитарни дейности Пепа Чиликова и председателят на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” Дора Куршумова. Всички отличени получиха грамоти и подаръци, според възрастта си. Най-малките получиха книжки за оцветяване „Хайдушки времена”, а по-големите – книжките „Светът на войводата” и „Именник на войводите и байрактарите, родени в Сливенския край, водили чети из сливенския Балкан”.

Към подаръците организаторите бяха сложили и следното послание: „Благодарим ти, скъпо дете, че се включи в кампанията "Хайдушки времена". Тя бе посветена на 140 години от Освобождението на България и организирана от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“ и Община Сливен. Надяваме се, че картинките от прекрасната книжка „Хайдушки времена“, които оцвети с толкова любов и желание, са ти харесали.

Сега ние, от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“, те каним да вземеш участие в ново предизвикателство. Включи се в конкурса "Потомък на сливенски войвода". Нарисувай рисунка, която да покаже твоята представа за хайдушките чети, за славните войводи, за лютите битки с поробителите, за символите на Сливен, свързани с неговото славно историческо минало. Можеш да донесеш рисунките си в галерия „Седем“, която се намира на адрес: Сливен, ул. „Генерал Столипин“ 26, до 16 април. Не забравяй да напишеш трите си имена, години, име на детска градина или училище, адрес и телефонен номер на родител за обратна връзка.

Конкурсът е свързан с фестивала „Потомци на сливенски войводи“, който ще се проведе в Сливен от 20 до 22 април. По време на събитието ще бъде подредена изложба с всички творби, а най-добрите малки художници ще получат награди”.

Изненада за присъстващите в зала „Сливен” бяха двама хайдути – войвода и байрактар. Те сякаш бяха дошли от миналото, облечени в автентични мъжки хайдушки облекла и въоръжени с хайдушки оръжия. Двамата с усмивка следяха за реда по време на награждаването, а след това търпеливо позираха за снимки с многото желаещи да увековечат тази среща с героите от славното минало. Хайдутите бяха представители на Ансамбъла за народни песни и танци-Сливен, който е посланик на ОДФ в кампанията „Да съхраним българските традиции и обичаи”, насочена към българските деца в чужбина.

Събитието бе част от основната програма за месеца на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.

Списък с наградените деца:

ДГ “ДЕТСКИ РАЙ”

ГРУПА „ЗВЪНЧЕ”

1. Божидара Банкова Колева

2. Теодора Живко Пенева

3. Даниел Банков Колев

4. Боряна Боянова Иванова

5. Жасмина Диянова Колева

4 ПВГ

1. Ивон Младенова Радулова

2. Иванина Живкова Иванова

3. Изабел Петрова Петрова

Още снимки от новината

победители
победители
победители
победители
победители
победители

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ДГ "Детски рай" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев